Tisdag 4 mars. Blidväder och mars månads första popquiz på ett välbesökt Bryggeriet Ångkvarn. Kvällen till ära hade de också en (för mig) ny öl som heter Trång Lars. Etiketten ser du här intill.
Vi öppnade med Black Ingvars (särskrivs tydligen, vilket stör mitt språksinne) och ”Leende guldbruna ögon”. Black Ingvars är ju ett humoristiskt hårdrocksband, som blivit kända på att göra rockversioner av gamla popdängor. I det här fallet tolkade de Sven-Ingvars (bindestreck – nu är jag glad igen!) tolkning av låten ”Beautiful Brown Eyes”, som skrevs av Alton Delmore till The Delmore Brothers. Den mest kända inspelningen är förmodligen den av Rosemary Clooney. Men hon bytte ut det första ordet i ”drinking has kept us apart” mot ”rambling”. Det är tydligen svårt för kvinnliga countrystjärnor att få sjunga detaljerat om sedeslöst leverne. Värt att notera är att originalversionen framförs i tre fjärdedels takt (som vals), medan de svenska versionerna är i fyra fjärdedels takt. Värt att notera är att originalversionen framförs i tre fjärdedelstakt (som en vals), medan de svenska versionerna är i fyra fjärdedelstakt. Den tidigaste fyrtaktiga version jag har hittat är Trini Lopez från 1965. Den är inte alls olik Sven-Ingvars svenska version, så det är möjligt att de tog inspiration därifrån.
Sen var det Angie Stone, som tragiskt nog gick bort i en trafikolycka i helgen. ”Wish I Didn’t Miss You” bygger på ett samplat riff från ”Here Comes the Rain Again” av Eurythmics, och enligt Angie Stone var det en av anledningarna till att den fick så stort genomslag. Låten blev en ännu större klubbhit än Angie först förväntade sig. I början av 2000-talet spelades den flitigt på dansgolven, och en remix av Hex Hector och Mac Quayle toppade Billboards Dance Club Play-lista.
Det var många lag som kunde Cat Stevens och hans ”Moonshadow”. Detta trots att den aldrig toppade några försäljningslistor. Det är extra roligt att hitta sådana låtar när jag funderar ut nya quizomgångar! En intressant detalj är att Moonshadow blev en av hans mest älskade låtar, och han försökte på 1970-talet utveckla en musikal baserad på den. Projektet kom dock aldrig riktigt igång förrän flera decennier senare, när han faktiskt satte upp en musikal med samma namn i Australien 2012 – en saga om kärlek, hopp och att finna ljus i mörkret.
Kvällens nyaste låt var ”Bara Bada Bastu” med finska Kaj, och som gick till final i Melodifestivalen. Min erfarenhet säger mig att de kommer att placeras sig på plats 4 eller 5 i finalen, och sedan kommer vi inte att höra mycket mer av.
Kim Wildes ”View From a Bridge” var tydligen lite svårare. Att hon egentligen heter Smith i efternamn var jättesvårt, och att hon heter Kim och inte Kimberly var en liten luring. Men artistefternamnet har ju så att säga ”gått i släkten”. Hela familjen Smith (även pappa Marty och brodern Ricky) har tagit artistefternamnet Wilde. Och lillebror gjorde ju redan 1972 succé med singeln ”I Am an Astronaut”, nästan tio år innan storasystern slog igenom. Å andra sidan gick det ännu bättre för hennes karriär när hon väl satsade på allvar.
Lättare var det med Nanne Grönvalls mellobidrag ”Håll om mig” från 2005. Det sägs att låtskrivaren Peter Grönvall (make) var rädd att hon skulle ta i för mycket och svimma mitt under framträdandet. under Melodifestivalen 2005 nästan tappade rösten precis innan finalen. På grund av det höga tempot i låten, och hennes intensiva scenshow, var dessutom hennes röst rejält ansträngd. Hon fick hjälp av röstterapeuter och var tvungen att kommunicera med lappar under repetitionerna för att spara rösten till själva framträdandet. Men det gick bra, och Håll om mig är ju en av få mellolåtar som faktiskt fick ett liv utanför tävlingen. Den kom tvåa efter Martin Stenmarcks ”Las Vegas”, som betydligt färre kommer ihåg idag.
Roberta Flack gick ju bort i februari, och jag spelade ”The First Time Ever I Saw Your Face” från hennes debutalbum ”First Take”. Albumet spelades in på imponerande 10 timmar, men gick närmast obemärkt förbi innan Clint Eastwood bestämde sig för att använda låten i sin regidebut med filmen ”Play Misty for Me” (Mardrömmen) från 1971. Då formligen exploderade hennes karriär. Just låten skrevs dock redan 1967 av Ewan MacColl till Peggy Seeger, som sedermera skulle bli hans tredje fru. Men Peggy Seeger är dessutom en framgångsrik låtskrivare själv. Jag upptäckte hennes ”Song of Choice” när Björn Afzelius och Mikael Wiehe tolkade den på svenska, då med titeln ”Valet”. Utmärkt låt om fascism som gror och att man inte ska titta bort, utan hindra ogräset från att spridas som vinden över världen.
”Love Me Like You Do” med Ellie Goulding var en av kvällens nyare låtar. Goulding höll på att tacka nej till att spela in låten, men är nog rätt glad över att den fick komma med på soundtracket till filmen ”50 Shades of Grey”. Max Martin, som både är medkompositör och -producent, höll på att ge låten till Demi Lovato, men när han arbetat om låten för att den skulle passa i filmen frågade filmens regissör Sam Taylor-Johnson Ellie Goulding istället.
David Johansen, sångare i New York Dolls, har också lämnat jordelivet, och ”Personality Crisis” är deras kanske mest kända låt. Quizdeltagarna kunde både Johansen och leadgitarristen Johnny Thunders (John Gonzales). Vad många inte vet, och som jag därför inte frågade om, var att Johnny Thunders hoppade av mitt i en turné, och Blackie Lawless trädde in som ersättare. Ja, den Blackie Lawless som senare grundade gruppen W.A.S.P. Men då kallade han sig Blackie Goozeman. Och när vi ändå nämner W.A.S.P., så får ni banne mig inte missa intervjun som Siewert Öholm gjorde med Anders Tengner (YouTube) i tv-programmet ”Svar direkt” från 23 oktober 1984, där Öholm ställer Tengner till svars alla hårdrockens uttryck. Senare visade det sig ju att Öholm hade väldigt moralkonservativa värderingar, då han var emot både abort och samkönade äktenskap, och kallade Melodifestivalen för ”en manifestation av paret Gardells sexuella läggning”. Så hans avoga inställning till hårdrock passade mycket väl in i hans världsbild.
Det är faktiskt en slump, men det blev ovanligt många mellolåtar den här kvällen. Sanna Nielsens ”Empty Room” från 2008 är en av de mer kända på den här sidan millennieskiftet, men låtskrivarna (Bobby Ljunggren och Aleena Gibson) var lite svårare. Ingen tog heller Aleena Gibsons Uppsalakoppling – hon sjunger faktiskt med Kaipa nuförtiden.
Att ”Nightshift” framfördes av Commodores hade nog många på känn. Men det var flera lag som skrev att artisten var Lionel Richie. Ironiskt nog hade Richie lämnat Commodores två år tidigare, så soundet hade de uppenbarligen kvar även efter honom; tillräckligt mycket för att lura quizare i alla fall!
Kvällens svåraste fråga var otroligt nog översättningen av ”Sleeping in My Car” med Roxette! Men det är klart – texten är kanske inte Gessles mest ikoniska:
”Jag ska berätta vad jag har gjort
Jag ska berätta vad jag ska göra
Har kört hela natten
Bara för att komma nära dig
Älskling, jag rör mig så fort
Du borde komma igen
Månen är okej
Motorvägen är på väg söderut”
Nej, det är nog inte den texten Gessle skulle vinna litteraturpriset på. Kanske ingen annan heller, men nästan alla Gyllene Tider-hits är mer minnesvärda än denna.
Anagrammet, då? Ja, den här gången var det lätt. Jag tror alla lag klarade ”Avrinna” galant. Gör du det också?
Nästa popquiz är 18 mars. Bord bokas med fördel på Bryggeriet Ångkvarn redan nu. Sedan är det filmquiz 27 mars på Uppsala Ölhall. Ses!