Sverkers popquiz

Uppsalas största och roligaste quiz

Ångkvarn 241105 – Alvhanen

USA-tema. Vad kan gå fel? Ja, halloween var ju förra veckan, men det osäkra valet i USA blev ju också en rysare. Tyvärr är det lite för viktigt för att ta som skräckis. Men som sig bör på ett USA-tema var det kopplingar till både höger och vänster, och ganska lite handlade egentligen om politik.

Introna var som vanligt av blandad karaktär. Första låten, ”New York Groove”, hade två möjliga svar på frågan om artist. Det är visserligen en soloskiva med Ace Frehley, men den är utgiven under gruppnamnet Kiss. Lättaste introt var utan tvekan ”Born in the USA” med Bruce Springsteen. Svårare gick det för lagen att klämma fram Lana del Rey och ”Brooklyn Baby”, även om några lag kunde svaret.

De sju längre låtarna i första halvan av kvällen hade undertemat ”Låtar som Trump använt utan tillstånd”. Det finns mycket intressant läsning på Wikipedia för den som vill veta hur artisterna reagerat på att Trumpkampanjen använt deras låtar. Bland de roligaste är Eric Burdon (The Animals) vars tolkning av ”The House of the Rising Sun” användes av Trump. Burdon konstaterade på typiskt brittiskt vis att ”We Gotta Get Out Of This Place” skulle ha passat bättre.

Även Spinal Tap (det fiktiva bandet från filmen ”This is Spinal Tap”) gav sig in i leken. I en tweet (X) skriver skådespelaren Harry Shearer, som spelar basisten Derek Smalls, att ”Not a band to be outdone, Spinal Tap is demanding that the Trump campaign refrain from playing “Sex Farm” at their rallies.” Nej, Trumpkampanjen har inte spelat den, utan Shearer roade sig bara på kampanjens bekostnad. Webbpublikationen Consequence konstaterade torrt att ”Even fictional bands are banning the Trump campaign from using their music.” Harry Shearer är annars mest känd för den svenska publiken som en av röstskådespelarna bakom The Simpsons, där han gör bland andra Principal Skinner och Waylon Smithers.

Jag har också försökt hitta låtar som demokraternas kampanjer använt utan tillstånd, men det har varit svårare. Oftast handlar det om att de fått tillstånd för en låt för en kampanj, men fortsatt använda låten i nästa. Ett par exempel är Bruce Springsteens ”Born in the U.S.A.” och Fleetwood Macs ”Don’t Stop”. Båda dessa låtar har dessutom använts av republikanerna, utan tillstånd.

Och bland de artister som tagit ställning offentligt är det betydligt vanligare att de sagt att de skulle rösta på Kamala Harris. Undantaget är naturligtvis Kid Rock, och ett antal countryartister som alla ser en treenighet i parollen ”God, guns and Gasoline”.

Så var det det där med Twisted Sister och Parents Music Resource Center (PMRC), som Tipper Gore (maka till Al Gore) drev tillsammans med andra makor till senatorer från både demokraterna och republikanerna. Dee Snider, sångar i Twisted Sister, berättar själv ingående på sin webbplats. Missa inte!

Kvällens lättaste låt var förmodligen Queens ”We Are The Champions”. Och jag kom att tänka på en ganska rolig storyline i Family Guy (YouTube) där Stewie Griffin är livrädd för roboten på skivomslaget till Queens ”News of The World” där låten finns med.

Den svåraste låten under kvällen, då? Det var faktiskt P!nk och hennes ”Dear Mr. President”, vars text är ett öppet brev till George W. Bush. Många kunde visserligen vem som var artisten, men att Indigo Girls var med, var lite svårare.

Aktuella pga dödsfall var Tito Jackson (Jackson 5) och demonproducenten Quincy Jones. Quincy Jones är kanske mest känd för att ha producerat flera album med Michael Jackson, men han har ju haft en egen musikkarriär, där ”Soul Bossa Nova” från 1962 nog är den mest kända. Att han tog klivet in i popvärlden med produktionen av Lesley Gores ”It’s My Party” (på svenska ”Leva livet” med Lill-Babs, och med text av Stikkan Anderson) var det inte alla som kunde.

Kvällens anagram var ”Alvhanen”. Lätt? Jodå. Men inte så lätt så att alla kom på rätt svar. Vilken artist eller grupp som döljer sig bakom anagrammet får ni som vanligt fundera på. Eller fråga någon som var med på quizet.

Bilden på Trump är AI-genererad med inspiration från anagrammet. Att jag ville få Trump att se ut som en alv på McDonald’s som torkar sig om munnen med amerikanska flaggan gick ju … sådär, vilket syns på bilden ovan. AI har en del kvar att lära.

Delstatsanagrammet som delades ut i pausen var uppenbarligen lite klurigt. Som tur var det ju utom tävlan. Under veckan lägger jag ut både det, så att fler kan läsa, och facit till detsamma.

Andra reflektioner: Teman är lika roliga att göra som de är uppskattade, för de innebär nästan alltid en möjlighet att gå utanför ramarna. Men av någon anledning har jag dock svårt att hitta låtar från vissa årtionden när det är tema. Och det är olika årtionden för olika teman. Märkligt.

Nästa popquiz är om två veckor, dvs tisdag 19 november, och planeringen är redan igång. I skrivande stund finns det platser kvar, men det blir nog fullt den här gången också. Boka bord i tid. Dessutom är det ett extra popquiz 26 november innan det är dags att ta julledigt.

Men hallå? Ska det inte bli något filmquiz? Jo, absolut! Torsdag 21 november ses vi på Uppsala Ölhall för att gissa på filmer, filmaffischer och dito citat.

Veckans albumtips: Ja, det måste ju bli en amerikansk platta. ”Rage Against The Machine” (Spotify | Tidal | Qobuz) med just Rage Against The Machine. En bra amerikansk platta om man vill få utlopp för frustration och ilska.

Spellista med låtar som nämnts ovan: Spotify | Tidal | Qobuz